Количка Продължи пазаруването
Sad Face Icon Нямате добавени продукти в количката!
Поводи и стръв при метод фидер риболова

Здравейте, приятели на фидер риболова. Започвам днешната статия с уговорката, че в нея няма да видите снимки на трофейни шарани или пълни живарници, а ще споделя с вас опита си при подбирането на правилния тип повод и вида стръв, които да използвам. Това са два елемента, които изобщо не са за подценяване, за да постигнем успех.

Последните няколко години огромна популярност набира метод фидер риболова. Изключително успешен метод за риболов на шарани, каракуди или други едри риби. За да изберем правилно повода, който ще прикачим към монтажа си, трябва да сме наясно каква стръв ще ползваме и как искаме да я презентираме. Основните групи стръв са 3:

– Плуваща стръв /Pop Up/

Pop up-ите са тип плуваща стръв, обикновено са с кръгла форма, но вече нашумяват и дъмбел формите /форма подобна на пелета/. Обикновено цветове са ярки и контрастни, с цел да се открояват от дъното и да привличат любопитните шарани. Разнообразието от аромати и размери е огромно. Но като цяло най-популярните цветове са жълт, бял, розов, оранжев и червен, а размерите варират от 6 до 12 мм.

– Балансирана стръв /Wafter/

Wafter-ите са много интересна и хитро измислена стръв. Истинският уафтър трябва да плува, когато го оставим самостоятелно на водата, но когато го поставим на монтажа с кука, трябва много бавно да потъне към дъното. Така нагласен, целият монтаж е критично балансиран и работи правилно. При уафтър-стръвта рибите много по-лесно я поемат и това се отразява на броя добре закачени риби. Ако хвърлите уафтър във водата и той потъне, това не е уафтър, а най-обикновена лежаща стръв. Винаги изпробвайте монтажите си в съд с вода преди да ги заметнете във водата, това ще Ви спести много часове в безрезултатно чакане. Популярните цветове и големини са като при Pop up-ите.

– Лежаща стръв /Sinkers/

 

0 0