Количка Продължи пазаруването
Sad Face Icon Нямате добавени продукти в количката!
Риба – какво е?

Китова акула Кипринидната риба (8 мм) и китовата акула (12 метра) са едни от най-малките и големи риби в морето.
Отначало това може да изглежда като лесен въпрос за отговор, но е трудно да се определи какво прави една риба риба, защото има толкова голямо разнообразие сред животните, че ние смятаме, че са риби. Днес има повече от 27 900 вида риби, които живеят в солени и сладки води, в среда, гореща до 40 ° C и студена до 28 ° F / -2 ° C, и с дължина от 0,3 инча / 8 mm до 39 фута / 12 m. Какви характеристики обединяват толкова разнообразна група животни?

Всички риби:

  • имат мозък, защитен от мозъчна кутия и очевидна област на главата с очи, зъби и други сетивни органи

Повечето риби:

  • са гръбначни с прешлени, предпазващи гръбначния мозък
  • живеят във вода и дишат предимно с хриле, а не с бели дробове
  • имат сдвоени крайници, под формата на перки, които подпомагат движението
  • не са в състояние да регулират собствените си вътрешни телесни температури
  • покрити са с люспи, които предпазват телата им

Има много изключения от тези насоки. Например, hagfish не са гръбначни и нямат люспи; калниците ( mudskippers ) могат да живеят извън водата; белите дробове ( lungfish ) използват белите дробове за дишане; миногите ( lampreys ) нямат сдвоени перки; и рибата тон е топлокръвна!

Освен няколко изключения, рибата има следния основен план на тялото:

Терминът риба е удобен термин, използван за означаване на различни водни организми, като миноги, акули, целаканти (SEE-luh-kanths) и риби с перки – но това не е таксономична група, която би се използвала във филогенетична класификационна схема, като „гръбначни животни“ или „хоминиди“. Това е така, защото филогенетичните таксономични групи трябва да са кладове. Кладата е група, която включва всички потомци на общ прародител и този предшественик, както и всички различни организми, които смятаме за риби, не образуват клада. Вижте филогенията тук. Почти всичко, което виждате на тази филогения, е риба – с едно изключение. Лобово-ребрата (технически наречена Sarcopterygii, sar-KOP-tuh-RIJ-ee-eye) включва както рибите с лобови перки, така и четириноги гръбначни животни, като жаби, динозаври, прилепи и ние, хората! Тъй като тази нерибна линия е вложена в куп риби на дървото на живота, рибите не образуват клада.

0 0